Home Kenniscentrum Nieuws Pensioenbonus 2024

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Vanaf 01.07.2024 bouwen werknemers, zelfstandigen en ambtenaren een pensioenbonus op als ze beslissen om hun (vervroegd) pensioen nog niet op te nemen en aan het werk te blijven. Deze bonus wordt opgebouwd ten vroegste vanaf de datum van het vervroegd of wettelijk pensioen. De pensioenbonus verloopt via de pensioendienst en is vrij van bijdrage (i.c. een netto vergoeding). De opbouw van deze bonus stopt zodra het rustpensioen wordt opgenomen. Hoe langer iemand blijft werken (maximum 3 jaren), hoe hoger de bonus. Het bedrag varieert al naargelang het aantal gewerkte dagen en de arbeidsduur. 

De bonus kan pas opgebouwd worden vanaf 01.07.2024 en zal pas worden uitbetaald wanneer het pensioen ten vroegste vanaf 01.01.2025 effectief wordt opgenomen. Hiervoor moet geen aanvraag ingediend worden. De berekening van de pensioenbonus zal automatisch gebeuren wanneer het pensioen wordt opgenomen. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de Federale Pensioendienst: www.pensioenbonus.be.