Home Kenniscentrum Nieuws De verplichte A1-verklaring voor buitenlandse tewerkstelling

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

De A1-verklaring is essentieel voor werknemers die tijdelijk in het buitenland werken of gelijktijdig in het buitenland en België werken. Het aanvragen van deze verklaring is verplicht en zo blijft de werknemer onderworpen aan het sociale zekerheidsstelsel van het land waarin men gewoonlijk tewerkgesteld is. Hierdoor is de werknemer vrijgesteld van onderwerping in het land van tijdelijke tewerkstelling. Zo voorkomt men dubbele sociale zekerheidsbijdragen en worden rechten zoals pensioen en ziekte-uitkeringen gewaarborgd.

De online aanvraag voor de verklaring dient door de werkgever te gebeuren bij de RSZ vóór vertrek van de werknemer naar het buitenland. Na goedkeuring door RSZ ontvangt de werkgever de A1-verklaring die zal bevestigen dat welke sociale zekerheid in de situatie van de werknemer van toepassing zal zijn.  

De aanvraag kan worden ingediend via een onlineportaal van de RSZ, deze is terug te vinden via volgende weblink: https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/applics/gotot/index.htm