Home Kenniscentrum Nieuws Medisch attest binnen de twee dagen

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Wanneer een werknemer ziek wordt en niet kan werken, moet hij binnen 2 werkdagen een medisch attest aan de werkgever bezorgen. Hoewel de wetgeving een medisch attest niet oplegt, wordt dit doorgaans wel opgevraagd door de werkgever via vermelding in het arbeidsreglement, een cao of een individuele overeenkomst. Het medisch attest bevestigt de arbeidsongeschiktheid, de verwachte duur ervan en moet tevens vermelden of de werknemer zich al dan niet buitenshuis mag begeven. Ingeval een werknemer ziek wordt tijdens vakantie is een medisch attest altijd verplicht indien de werknemer die dagen wenst om te zetten naar ziektedagen.

Drie keer per kalenderjaar heeft de werknemer geen verplichting om een doktersattest voor te leggen voor de eerste dag arbeidsongeschiktheid (behalve bij ziekte tijdens vakantie waar het steeds verplicht is). Werkgevers met minder dan 50 werknemers kunnen van deze regel afwijken door dit expliciet op te nemen in het arbeidsreglement.