Home Kenniscentrum Nieuws Overmacht t.g.v. quarantaine-attest vanaf 01.09.2020

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Overmacht t.g.v. quarantaine-attest vanaf 01.09.2020

Vanaf 01.09.2020 kunnen de niet hard getroffen ondernemingen geen gebruik meer maken van de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid omwille van corona. Een werknemer die verplicht in quarantaine moet, dient voor zijn afwezigheid een specifiek quarantaine-attest te bezorgen. Op basis van dat quarantaine-attest kan er wel tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht ingeroepen worden waarbij de oorspronkelijke procedure gevolgd moet worden. Dit houdt o.a. in dat er zo snel mogelijk (en liefst de dag zelf) een melding met verantwoording moet gebeuren aan de RVA. Het quarantaine-attest moet daarom zo snel mogelijk aan onze diensten worden bezorgd.

Het onderscheid tussen een getuigschrift van quarantaine en een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid is hierbij van uiterst belang. RVA zal de situatie van overmacht enkel aanvaarden op basis van een quarantaine-attest conform het vooropgestelde model. Een algemene melding vanuit de behandelend arts volstaat niet.

Indien de werknemer effectief besmet is en dus arbeidsongeschikt is omwille van het corona-virus zal er ziekte met gewaarborgd loon moeten verwerkt worden indien de werknemer aan de voorwaarden voldoet (o.a. tijdig een medisch attest binnenbrengen).