Home Kenniscentrum Nieuws Melding eerste dag economische werkloosheid

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Melding eerste dag economische werkloosheid

De eerste effectieve dag van tijdelijke werkloosheid in de betrokken maand, moet voor iedere werknemer maandelijks gemeld worden. Deze verplichting geldt voor tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen (arbeiders en bedienden), tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer of tijdelijke werkloosheid wegens een technische stoornis en is noodzakelijk opdat de werknemers uitkeringen zouden kunnen bekomen. Deze melding staat los van de algemene aanvraag die dient te gebeuren alvorens tijdelijke werkloosheid kan toegepast worden.

Bij tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer of een technische stoornis moet de maandelijkse mededeling verstuurd worden de werkdag voorafgaand aan de eerste effectieve werkloosheidsdag, de werkloosheidsdag zelf, of de werkdag volgend op de werkloosheidsdag. Bij tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen is de meldingsplicht sedert 2014 versoepeld. Deze maandelijkse melding kan reeds verricht worden vanaf de vijfde werkdag (normale werkweek vijfdagenstelsel) die voorafgaat aan de werkelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst.

Een mededeling wordt als voortijdig beschouwd indien ze meer dan een werkdag (slecht weer of technische stoornis) of meer dan 5 werkdagen (werkgebrek) gelegen is voor de eerste effectieve werkloosheidsdag. Een voortijdige mededeling wordt gelijkgesteld met geen mededeling en heeft tot gevolg dat geen uitkeringen kunnen betaald worden voor de beschouwde maand.