Home Kenniscentrum Nieuws Controlearts sturen tijdens ziekte?

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Wanneer een werknemer afwezig is wegens ziekte dient hij zich te verantwoorden via een medisch attest. Bij twijfels over de ongeschiktheid kan de werkgever een controlearts sturen. Dit kan vanaf de eerste dag van arbeidsongeschiktheid en ook als de periode van gewaarborgd loon is verstreken. De werkgever kan ook zo vaak als men nodig zou achten een controlearts sturen, dit natuurlijk wel met het bijkomende kostenplaatje. 

Op het ogenblik dat de controlearts zich aanbiedt bij de werknemer (of het door de werknemer opgegeven verblijfsadres), moet de werknemer deze controle ondergaan. Bij afwezigheid van de werknemer wordt de werknemer uitgenodigd op het kabinet van de controlearts. Behalve wanneer het geneeskundig getuigschrift vermeldt dat de gezondheidstoestand van de werknemer hem niet toelaat zich naar een andere plaats te geven, moet de werknemer zich aanbieden bij de controledokter wanneer hij daartoe wordt uitgenodigd. De werknemer mag dit niet weigeren.

Een cao of een bepaling in het arbeidsreglement kan erin voorzien dat de werknemer zich gedurende maximum 4 opeenvolgende uren tussen 7u00 en 20u00 in zijn woonplaats (of een aan de werkgever meegedeelde verblijfplaats) ter beschikking moet houden van een controlearts. Als dit is opgenomen en er vindt een controle plaats waarbij de werknemer niet aanwezig is tijdens de opgelegde tijdspanne, heeft de werknemer zich oncontroleerbaar opgesteld. De werknemer ontvangt geen uitnodiging meer om zich nog aan te bieden bij de controlearts.