Home Kenniscentrum Nieuws Vaderschapsverlof / geboorteverlof

Nieuws

Nieuwe maatregelen of nieuwe wetten? Blijf hier op de hoogte van van de nieuwigheden in loonberekening & loonadministratie.

Vaderschapsverlof / geboorteverlof

Naar aanleiding van de geboorte van een kind heeft de vader of meeouder recht op 10 dagen geboorteverlof. Deze 10 dagen moeten niet onmiddellijk na de geboorte genomen worden. De werknemer mag deze 10 dagen vrij opnemen binnen de 4 maanden vanaf de dag van de bevalling.

Sedert enkele jaren is hieraan een ontslagbescherming gekoppeld. De beschermingsperiode vangt aan op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving van het geboorteverlof aan de werkgever en eindigt 3 maanden na de kennisgeving. De sanctie hierbij bedraagt 3 maanden loon.

Deeltijdse werknemers hebben net als voltijdse werknemers recht op 10 dagen geboorteverlof. Het aantal dagen is niet afhankelijk van het arbeidsregime waarin de werknemer tewerkgesteld wordt. Bij de geboorte van meerlingen wordt het aantal dagen afwezigheid niet verhoogd vermits dit recht is gekoppeld aan de gebeurtenis van de geboorte en niet aan het aantal kinderen.

Voor de eerste 3 dagen geniet de werknemer het behoud van zijn normaal loon ten laste van de werkgever. Voor de volgende 7 dagen krijgt de werknemer een vergoeding van diens mutualiteit.